cabernet sauvignon saltwater
Iz medija

Cabernet Sauvignon Saltwater Iuris, 2018 – drukčiji od drugih!

Izvor: https://juliofrangenfoto.com  FOTO FOODIE, studeni 2021

Cabernet Sauvignon Saltwater Iuris, 2018

Nedavno je u zagrebačkom restoranu Trilogija Fino i vino održana radionica o erdutskim vinima na kojoj su se polaznici upoznali s poviješću Erdutskoga vinogorja i sa zanimljivim vinima.

Uzgoj vinove loze u Erdutskom vinogorju počeo još u doba Rimskog carstva. Glavnina vinograda nalazi se na obroncima erdutsko-daljske planine, vinogorje je obgrljeno Dunavom, a najpoznatija sorta je graševina. Manje je poznato da u Erdutu uspjevaju i odlična crna vina. Najzastupljenije sorte su cabernet sauvignon i merlot, ima crnog pinota i zweigelta, nađe se gdjegod i gamay, kadarka, vranac.

Jedna od vinarija koja ima zanimljivu, modernu liniju cabernet sauvignona, nazvanu Saltwater je Iuris vinarija. Naziv „slana voda“ dolazi od podzemnog jezera koje se nalazi ispod Erduta. Ovo je vino bilo mnogima posebno  –   buntovan, pomalo drzak i drukčiji cabernet sauvignon!

 

 

 

Cabernet Sauvignon Iuris 2018  je vrlo voćan i mirisan, naglašenih aroma crnog bobičastog voća (borovnice, kupine, ribizl, crne trešnje) uz ugodne, slatkaste tonove vanilije nastale uporabom drvenih bačvi u kojima je vino odležavalo. Okus je pun i živahan, zahvaljujući dobrim kiselinama koje će vino čuvati i pomoći mu u daljnjem odležavanju.

 

 

 

Moglo bi se reći i da ima neku mladenačku „drskost“ u blagoj oštrini okusa, ali još je mlado i starenjem u boci će se još zaokružiti i postati pitkije. Može ga se piti na zabavama s prijateljima uz sendviče, ili uz roštilj (crveno meso, patlidžani, paprike). Naglašena mineralnost i bogatstvo aroma temeljne su karakteristike  Iurisove serije Saltwater koju je zaigrani i inventivni vinar Domagoj Klasiček i namijenio upravo mlađoj publici. Kušajte!